03.04.25 Nyheder

HUN SKAL SÆTTE SKUB I INNOVATIONEN INDEN FOR 3D-PRINT

3D-print er mange ting, og 3D-print er derfor også 3D-betonprint. Nu skal en ny innovationsdirektør i Dansk AM Hub være med til at skubbe bag på de nye teknologier.

Brøndbyvester blev i efteråret 2023 hjemsted for en af Danmarks første 3D-printede betonbygninger, nemlig et fælleshus i bebyggelsen Kirkebjerg Søpark. Bygherre var ejendoms- og investeringsselskabet AKF, mens 3DCP Group stod for projektet, og COBOD leverede printeren.

Foto: Henrik Malmgreen

I starten af året ansatte Dansk AM Hub Birgitte Arendsdorf Olsen som ny innovationschef. Dansk AM Hub er en filantropisk organisation, som befinder sig midt i et stadig mere spændende økosystem og som derfor fungerer som fælles bindeled mellem de forskellige aktører i en efterhånden meget spændende verden af 3D-print. En verden, der i høj grad også kommer til at påvirke byggebranchen, blandt andet i form af nye muligheder for 3D-betonprint.

Dansk AM Hub samler virksomheder, uddannelser og vidensinstitutioner med interesse for digital produktion i et fælles økosystem, hvor aktørerne kan mødes, lære om de nye teknologier samt udvikle nye produkter og forretningsmodeller. En af opgaverne for Birgitte Arendsdorf Olsen bliver at udvikle netværket samt kommende samarbejdsprojekter, og der er næppe nogen tvivl om, at anvendelsen af 3D-printteknologi i byggebranchen er et af fokusområderne.

Den nye innovationsdirektør i Dansk AM Hub, Birgitte Arendsdorf Olsen, håber på, at 3D-betonprint kan være med til at rykke grænserne for design og arkitektur i byggeriet. Her et kig ind i et forsøgsprojekt, som 3DCP Group tidligere har opført.

Foto: 3DCP Group

REVOLUTION I BRANCHEN

I forbindelse med tiltrædelsen udtalte direktør i Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen, til Dagens Byggeri, at teknologien har potentiale til at revolutionere en branche, der er kendt for mange mandetimer samt massive mængder affald og spild. Men det er også en branche med helt nye muligheder for design- og procesoptimering, hvilket er interessant, når det gælder byggeri i beton, som jo over de senere år er blevet et ganske udskældt materiale.

”Vores opgave er at samle de kloge hoveder og fokusere på, hvorledes vi kan komme videre med den teknologiske udvikling. En enkelt aktør kan jo ikke løfte opgaven alene, vi er nødt til at løfte i flok,” forklarer Birgitte Arendsdorf Olsen, der - set med betonbrillerne på - ikke er i tvivl om, at Danmark kan være foregangsland, når det f.eks. gælder 3D-betonprint. Dels fordi vi har en række markante producenter inden for branchen, dels fordi vi har en række førende arkitekthuse.

”3D-betonprint giver en række gode muligheder for at designoptimere og dermed reducere materialeforbruget, hvilket er godt. Men der venter også en masse spændende arkitektoniske muligheder,” siger Birgitte Arendsdorf Olsen.

Foto: Peter M. Madsen

NU FÅR BETON NY LUFT

Samtidig tilslutter Birgitte Arendsdorf Olsen sig holdningen om, at beton er et særdeles fleksibelt samt formbart materiale, og på trods af de mange skældud, beton har måttet stå model til, kan hun ikke forestille sig en verden, hvor vi som samfund ikke anvender dette materiale i såvel bygge- som anlægssektoren. Specielt i en tid, hvor der bliver mere og mere fokus på designoptimering ser hun faktisk gode muligheder for, at beton som materiale kan få ny luft.

”En side af sagen er naturligvis muligheden for at optimere designet og dermed reducere materialeforbruget gennem 3D-betonprint, men hvis det virkelig skal lykkes at skubbe udviklingen i gang, handler det også om risikovillighed hos bygherrerne og fremsynethed hos arkitekterne. Det sande potentiale ligger jo ikke kun i muligheden for at bruge mindre materialer, men også i muligheden for at skabe nyt og spændende byggeri,” siger hun

Den danske leverandør COBOD har i en årrække været førende på 3D-betonprint, både herhjemme og i udlandet. Her ses firmaets printer i gang med at opføre fælleshuset i Kirkebjerg Søpark.

Foto: Henrik Malmgreen

HELT NYE TYPER AF BETON

Birgitte Arendsdorf Olsen er stor tilhænger af enkelhed, som hun synes spiller godt sammen med de danske designtraditioner, og enkelheden er ofte også kendetegnet ved det, man vel godt kan kalde for de klassiske, danske ikoner inden for dansk betonbyggeri. En række 3D-betonprintede byggerier har efterhånden set dagens lys, men kendetegnet ved disse er, at de er opført med kendte eller let modificerede betontyper. Her ser Birgitte Arendsdorf Olsen ligeledes muligheder.

”Der er ikke nogen tvivl om, at en teknologi som 3D-print vil være med til at fremme ikke blot nye typer af materialer, f.eks. de biogene, men også nye typer af beton, og jeg ser frem til at opleve, hvad vi kommer til at opleve i fremtidens byggeri. Som jeg nævnte tidligere, er beton et formbart og fleksibelt materiale, hvor der blandt andet er fine muligheder for at arbejde med overflade og struktur. Det er jeg sikker på, at 3D-betonprint vil fremme,” slutter Birgitte Arendsdorf Olsen.

Fakta

AM står for Additive Manufacturing. I AM bygges objektet lag for lag ved at tilføje materiale, ofte baseret på en digital 3D-model. Teknologien bruges i 3D-printing og gør det muligt at producere komplekse former, der er svære at opnå med traditionelle fremstillingsmetoder. AM reducerer materialespild og bruges i en lang række industrier, men spås ligeledes et stort potentiale inden for byggebranchen.

Henrik Malmgreen
Skrevet af:

Henrik Malmgreen

Relateret indhold