På udstillingen kan man blandt andet få et godt indtryk af det kæmpe arbejde, der er lagt i renoveringen og konverteringen af en gammel industriejendom på Thoravej i Københavns Nordvestkvarter. Her har betondæk eksempelvis fået nyt liv som trapper.
Foto: Rasmus HjortshøjSelv om man måske skulle tro det, henvender udstillingen Genbrug på Dansk Arkitektur Center i København sig ikke i første række til arkitektbranchen. Ifølge arkitekt og seniorkurator Victoria Diemer Bennetzen, der er en af de ansvarlige for udstillingen, henvender den sig til Hr. og Fru Danmark, der træder ind ad døren med en bestemt og måske lidt forudindtaget holdning til, hvad der er smukt og æstetisk - men som under besøget forhåbentlig får rykket lidt rundt på begrebsuniverset.
”Det er altså ikke så meget arkitekterne, der er vores målgruppe, men det man bredt set kan kalde for vores kulturpublikum. Der er imidlertid ikke nogen tvivl om, at vi har rykket dagsordenen op på den store klinge, for jeg håber virkelig, at vi gennem udstillingen kan være med til at åbne op for folks forestillinger om, hvad genbrug egentlig er, hvad det kan anvendes til og alle de æstetiske muligheder, der i virkeligheden gemmer sig i begrebet,” forklarer Victoria Diemer Bennetzen.
Hun understreger dog samtidig vigtigheden af, at udstillingen forhåbentlig også får en afsmittende effekt på det professionelle segment inden for byggeriet, herunder naturligvis arkitekterne. Hun er nemlig af den opfattelse, at hvis genbrugstanken - herunder genbrug af materialer og konstruktioner i byggeriet - for alvor skal komme i spil, skal den være dybt forankret i den samfundsmæssige bevidsthed. Kun derved kan den få maksimal effekt for aktørerne i byggebranchen.
”Konkret kan man sige, at nedrivningsfirmaerne bliver de nye materialeproducenter, og hele genbrugstanken giver jo anledning til at revurdere samarbejdet på tværs af byggeriets værdikæde, som jeg i virkeligheden synes bliver meget mere interessant. Vi kommer til at bruge færre ressourcer på nye materialer, men til gengæld kan vi anvende flere mandetimer på kreativt genbrug,” uddyber Victoria Diemer Bennetzen.
Peder Lykke højhuset på Amager stod oprindelig til at blive revet ned, men da kun svalegange og brandveje var slidt ned, gøres der nu et forsøg på at tilføje en ny facade samt bevare og konvertere hele den indvendige struktur. Det vises her på modellen, der ses til venstre.
Foto: Rasmus HjortshøjUdstillingen favner vidt, når det gælder om at sætte fokus på nye måder at skabe, bo og bygge på, men Victoria Diemer Bennetzen hører ikke til dem, der kun råber på byggestop. Til gengæld hører hun til dem, der går ind for at minimere nedrivning og at maksimere genbrug. Hvad enten man konverterer et eksisterende byggeri til nye formål eller piller det nænsomt fra hinanden og genbruger materialer samt bærende konstruktioner i nye sammenhænge.
Da genbrugstanken således både favner de arkitektoniske og de teknologiske aspekter af genbrug, har det været naturligt at tage kontakt til Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Lyngby. Således fortæller Lisbeth Ottosen, der er professor og sektionsleder for Materialer og Holdbarhed på DTU, at man netop nu er ved at afslutte et stort projekt, StructuralReuse, i samarbejde med blandt andre Dansk Standard, der skal være med til at sætte rammerne for direkte genbrug af bærende konstruktioner i nye bygninger.
”Det er Dansk Arkitektur Center, der har defineret udstillingen, men vi har været glade for at medvirke, og jeg tror, vi har været med til at skabe et univers, hvor den besøgende får en fornemmelse af virkeligheden bag genbrugstanken. Både i forhold til, hvad vi kan nu og, hvad fremtiden kommer til at bringe. Derfor synes jeg, det både er en vigtig dagsorden og en vigtig udstilling,” forklarer Lisbeth Ottosen.
Det samme mener naturligvis Victoria Diemer Bennetzen, der lægger vægt på, at der ikke er tale om en udstilling, hvor arkitekter viser, hvordan de kan redde verdenen, men en udstilling, hvor der er fokus på det cirkulære samfund og, hvorledes det er muligt forsigtigt at pille et byggeri fra hinanden og bruge ressourcerne til at skabe noget, der både er smukt, funktionelt og måske giver byggeriet liv på en helt ny måde.
Udstillingen Genbrug i Dansk Arkitektur Center er åben frem til den 10. september. Arkitekt og seniorkurator Victoria Diemer Bennetzen håber på, at udstillingen vil være med til at sætte en streg under virkelysten i den danske byggebranche, når det gælder genbrug af byggematerialer.
Foto: Rasmus HjortshøjPå udstillingen er der blandt andet fokus på det danske betonbyggeri, og en af de cases, man kan lære mere om, er renoverings- og konverteringsprojektet på Thoravej i Københavns Nordvestkvarter, hvor en 60 år gammel industribygning nu er forvandlet til et lokalt, kunstnerisk knudepunkt. Alt, der kunne genbruges, er blevet renoveret, flyttet eller har fået en ny funktion, og eksempelvis er gamle betondæk blevet til trapper og inventar.
De høje ambitioner har udmøntet sig i en dokumenteret effekt. En rapport fra DTU om projektet viser, at hvis man sammenligner med konstruktion af en helt ny bygning, er der udledt tre til ni gange mindre CO2 i byggeriet. Affaldsmængden er skåret ned med 90 procent, og 95 procent af de oprindelige materialer er blevet genbrugt eller genanvendt. Derudover forlænger transformationen bygningens levetid markant.
Et andet renoverings- og konverteringsprojekt, man kan stifte nærmere bekendtskab med på udstillingen i Dansk Arkitektur Center, er Peder Lykke højhuset på Amager, som oprindelig skulle have været revet ned. Men planerne er blevet ændret, da det viste sig, at det kun var den ydre beton i svalegange og brandveje, der var slidt ned. Hele den indre konstruktion kan genbruges og vil formentlig få nyt liv som ungdomsboliger.
”På udstillingen kan man se en model og forskellige billeder på, hvorledes højhuset kan komme til at tage sig ud, og jeg synes det er et spændende projekt med flere muligheder. Det er imidlertid vigtigt at pointere, at udstillingen ikke kun sætter fokus på at redde bygninger, men også den ressourceknaphed vi i dag oplever på jomfruelige materialer som grus og sand, som betyder, at vi er nødt til at gentænke nybyggeri,” slutter Victoria Diemer Bennetzen.