Anlægget til CO2-fangst hos Aalborg Portland vil være blandt de første til at opfange CO2 fra to separate produktionsenheder, nemlig henholdsvis grå og hvid cementproduktionslinje, i én samlet proces. Aalborg Portland producerer årligt 2,1 millioner tons grå cement og 0,85 millioner tons hvid cement.
Foto: Aalborg PortlandAllerede sidste efterår fik Aalborg Portland og samarbejdspartneren Air Liquide tilsagn om støtte fra EU’s Innovationsfond til etablering af et CO2-fangstanlæg. Men fra tilsagn til underskrivelse af kontrakten er der et stykke vej, og en af de faktorer, der er afgørende for, om støtten rent faktisk bliver til noget, er elementet af innovation i projektet. Egentlig meget logisk, når det er en innovationsfond, der skal behandle ansøgningen.
Det gør sig imidlertid gældende i det projekt, som Aalborg Portland har i støbeskeen. Således er der tale om det første CO2-fangstanlæg, der satser på landbaseret deponering af CO2, og for det andet er det første gang, at der skal opsamles CO2 fra to parallelle ovnlinjer samtidig, hvor der produceres henholdsvis hvid og grå cement. Det har været med til at udløse en støtte på i alt 1,6 milliarder kroner fra innovationsfonden.
”Der er forskel på røggas alt efter, hvilken type af cement, der produceres, så det er et af de områder, hvor vi er innovative. Et andet er samarbejdet med Air Liquide om at etablere et storskala CO2-fangstanlæg, hvor vi anvender deres Cryocap teknologi. Med denne vil Air Liquide opsamle, rense og gøre ca. 95 procent af den CO2, der udledes af cementovnene, flydende. Den opsamles og integreres i en ny rørledningsinfrastruktur til CO2-lagringsfaciliteter på land,” forklarer Michael Lundgaard Thomsen, der er direktør for Corporate Affairs i Aalborg Portland A/S Nordic & Baltic.
Daværende udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) besøgte CO2-fangstanlægget hos Aalborg Portland i 2022, da det store projekt blev igangsat. Flere innovative initiativer har nu har været med til at udløse en støtte på i alt 1,6 milliarder kroner fra EU’s Innovationsfond.
Foto: Aalborg PortlandAllerede sidste sommer gav Energistyrelsen tilladelse til de første efterforskninger af den danske undergrund med henblik på deponi af CO2, og ud over Gassum i Nordjylland er Thorning i Midtjylland samt i Havnsø på Vestsjælland og Rødby på Falster udpeget som mulige deponiområder. Der er således lagt en national strategi for lagring af CO2 - ikke blot fra Aalborg Portland, men også fra andre CO2-udledere som f.eks. kraftvarmeværker.
Der skal etableres en rørledning fra Aalborg til Gassum således, at der bliver tale om en end-to-end løsning. Hvem, der skal stå for denne, er endnu ikke planlagt, men staten har en tydelig aktie i projektet. Det kan i øvrigt nævnes, at de 1,6 milliarder kroner i støtte til etablering og drift af et CO2-fangstanlæg sker under det såkaldte ACCSION-projekt. Når det er i fuld drift, vil det sikre Aalborg Portland en årlig CO2-reduktion på 1,5 millioner tons.
Det gør Aalborg Portland CO2-neutral på Scope 1-emission, altså direkte udledning fra egne aktiviteter, og med den planlagte idriftsættelse af anlægget - muligvis allerede ved udgangen af 2029 - vil Aalborg Portland blive den første cementfabrik i EU, der kan producere potentiel CO2-neutral grå og hvid cement. Det kommende CO2-fangstanlæg vil samtidig udnytte overskudsvarmen fra fangstprocessen til fjernvarmeforsyning i Aalborg.
Ud over CO2-fangst har Aalborg to andre klimaben at stå på. For det første optimering af produkterne, idet det er planen at alle produkter i 2030 skal basere sig på FUTURECEM-teknologien, for det andet et skift fra fossilt brændstof til biobaseret materiale, der er dedikeret til at blive anvendt som brændstof.
Foto: Aalborg Portland