19.08.24 Nyheder

UNGE ARKITEKTER FORVANDLER BETONAFFALD TIL SMUKKE BYGGESTEN

Årets vindere af Arkitektforeningens prisopgave, Udsyn, forvandler betonaffald til æstetiske og funktionelle byggeklodser og er på den måde med til at vise vejen frem mod en mere bæredygtig byggepraksis.

Thelma Slaatto og Cecilie Morsbøl ser bygninger og materialer som en ressource, vi kan bruge til noget nyt. Vel at mærke en ressource med mange æstetiske muligheder. Ønskescenariet for dem er tættere kontakt mellem arkitekter og nedrivningsfirmaer, der vil give mulighed for at arbejde og designe med de materialer, der er til rådighed. De forestiller sig helt konkret, at en nedrivningssag kan ses som en materialebank.

Foto: Jonas Petri

På genbrugspladserne bugner containerne af overskydende byggematerialer, som ingen rigtig kan bruge til noget. Faktum er da også, at byggebranchen tegner sig for mere end en tredjedel af hele Danmarks affaldsproduktion. Så hvad kan vi stille op med alle de oversete og kasserede materialer, hvis vi - som det ligger i tiden - ønsker at styrke genbrugstanken således, at de ressourcer og den energi, der er brugt på at producere dem, ikke går til spilde.

Udsyn er en idékonkurrence, som udskrives af Arkitektforeningen, og hvert år efterlyses bud på, hvorledes arkitektfaget kan bidrage til udviklingen frem mod en mere bæredygtig fremtid. Vinderne for 2024 er nu kåret, og under overskriften ”Genanvendelsens praktik” blev deltagerne denne gang bedt om at vise, hvordan tilsyneladende værdiløse materialer kan forvandles til flotte og funktionelle bygningselementer, der kan indgå i fremtidens byggeri.

FRA AFFALDSBETON TIL ÆSTETISK VISION

Førstepræmien på 75.000 kr. gik til Cecilie Morsbøl og Thelma Slaatto for projektet ”Fra betonfragment til byggesten”, som viser, hvordan en bunke frasorteret beton kan forvandles til smukke og stoflige byggesten, som med gennemskårne overflader viser betonens indre i en struktur, der minder om terrazzo. Vinderforslaget er udvalgt blandt 30 godkendte forslag og blev kåret på Arkitektforeningens årskonference på Charlottenborg i København lige før sommerferien.

Hvorvidt betonbyggesten skåret ud af nedtagne betonelementer har en fremtid som byggemateriale i praksis, det skal Thelma Slaatto og Cecilie Morsbøl nu i gang med at afdække. Foreløbig har de undersøgt, hvorledes frasorteret beton kan genbruges i et konventionelt byggesystem. Ved at tilskære ukurante betonfragmenter har de skabt blokke med standard murstensmål, som kan bruges til bærende facader og vægge. Projektet viser ligeledes, hvordan større betonskærver kan kløves til sokkelsten og anvendes som fundament.

Foto: Slaatto/Morsbøl

”Beton er kommet i et negativt lys på grund af materialets høje CO2-aftryk i fremstillingsprocessen, og fordi det kan være svært at finde nye anvendelsesformer til. Men beton er også et meget holdbart og et meget smukt materiale, så når vi historisk set har produceret så meget af det, er det oplagt at se på, hvordan vi kan genanvende materialet på nye måder,” siger Cecilie Morsbøl og Thelma Slaatto om baggrunden for deres idé.

VIL ARBEJDE VIDERE MED GENBRUG

Begge blev sidste sommer færdig med deres bachelor i Bygningskunst og Kultur fra Arkitektskolen. Planen er, at de på et tidspunkt skal videre med en kandidatgrad, der i en eller anden udstrækning formentlig kommer til at indbefatte noget med genbrug af byggematerialer, blandt andet beton. Faktisk havde de allerede kastet sig over dette betonprojekt inden Arkitektforeningen udskrev årets konkurrence.

”Gammel beton ender som regel som vejfyld eller på lossepladsen, men med deres forslag har Cecilie Morsbøl og Thelma Slaatto arbejdet både rationelt og poetisk med det udskældte materiale og gjort det til det attraktive valg. Ideelt set bør beton ikke nedrives, men indtil transformation og renovering af nedslidte betonbygninger bliver standard, tilbyder vinderforslaget et betydeligt alternativ til den nuværende praksis,” siger Johnny Svendborg, der er formand for Arkitektforeningens dommerkomité.

Foto: Slaatto/Morsbøl

Et projekt, der har fundet sted hos affaldsbehandlingsfirmaet Norrecco, som har stillet betonen til rådighed, mens man i det daglige har haft et udviklingssamarbejde med murer Max Kejser Mortensen fra Byggeselskabet C.F. Hansen, der har været behjælpelig med såvel maskinmæssig som faglig assistance, blandt andet i forbindelse med, hvorledes mørtlen skal blandes, da betonstykkerne som byggesten er tungere end almindelige mursten.

BYGGER PÅ FAGLIG ERFARINGSUDVEKSLING

”Max Kejser Mortensen har et murstensrenseri hos Norrecco, og han var straks med på ideen. Han gik ind i en dialog med os omkring, hvorledes vi bedst kunne skære betonstykkerne ud i en anvendelig form. Som arkitekter har det været meget lærerigt for os at komme ud af den akademiske boble og arbejde med en faglig erfaringsudveksling, som er så vigtig, idet alle i genbrugscyclussen skal arbejde tæt sammen,” forklarer Thelma Slaatto.

Både hun og Cecilie Morsbøl har store forventninger til projektets videre forløb, da de både på vegne af den nye generation af arkitekter og i byggebranchen som sådan mærker en øget interesse for, hvorledes genbrugte byggematerialer fremadrettet kan integreres både i ny form og med ny funktion i byggeprojekter. De er stadig i en testfase, men er i dialog med såvel et nedrivningsfirma som en bygherre omkring implementering af betonbyggestenene i et konkret projekt.

Det er her hos affaldsbehandlingsanlæg Norrecco, at Thelma Slaatto og Cecilie Morsbøl i samarbejde med Max Kejser Mortensen fra Byggeselskabet C.F. Hansen har udviklet deres projekt. At tilskårne betonstykker kan finde anvendelse som byggesten, er der nok ikke nogen tvivl om, men nu kommer processen så, hvor de to arkitekter i samarbejde med byggebranchen skal til at afdække, om processen er både fornuftsmæssig, tidsmæssig samt ikke mindst økonomisk rentabel.

Foto: Slaatto/Morsbøl

NU SKAL FORNUFTEN DOKUMENTERES

”Som nye arkitekter er vi taknemmelige fordi, vi får mulighed for at arbejde med æstetik på en måde, der kan blive et attraktivt tilvalg for kommende bygherrer. Selvfølgelig bakker vi op om genbrugstanken som sådan, men for os har det primært været de æstetiske udviklingsmuligheder, der har været vigtige, og det har været spændende at arbejde med ukurante samt halvt nedknuste betonfragmenter, der helt har mistet deres konstruktive værdi,” uddyber Cecilie Morsbøl.

Hun understreger imidlertid, at førend projektets idé for alvor kan opskaleres til industrielt brug, er det vigtigt ikke blot at lade sig begejstre over de æstetiske og arkitektoniske muligheder. Der skal også være ressourcemæssig fornuft i at bruge tid og kræfter på at skære de gamle betonelementer ud i noget, der ligner murstensstørrelse. Hvorvidt det er tilfældet skal reelle test i marken afsløre hen over den kommende tid.

Henrik Malmgreen
Skrevet af:

Henrik Malmgreen

Relateret indhold