19.08.24 Nyheder

HELT NY FREMTID FOR PRODUKTIONEN AF BETONELEMENTER

Meget tyder på, at produktionen af betonelementet, som vi kender det, er ved at undergå en massiv forandring. I stedet for at støbe et nyt element fra bunden kan nye og genbrugte materialer integreres i et koncept, som netop nu testes af.

Her klargøres genbrugselementet til processen. Stykket er skåret ud af et vægelement i Aarhus, hvor Kingo er ved at rive et ældre boligbyggeri ned for Brabrand Boligforening.

Foto: Heidelberg Materials

I fremtiden kommer nedtagne byggematerialer til at spille en stadig større rolle i byggebranchen. Også når det gælder produktion af betonelementer. Netop nu er et forsøg i gang, hvor man undersøger mulighederne for at præfabrikere betonelementer med genbrugte stykker af beton. Det er et innovationssamarbejde mellem Rambøll og Heidelberg Materials Precast Denmark samt helt naturligt også en partner fra nedbrydningsbranchen, nemlig Kingo, mens We Build Denmark har bevilget 70.000 kr. i projektstøtte.

Det forholdsvist høje CO2-aftryk i produktionen af betonelementer er nemlig en udfordring og kan være svært at nedbringe. Det gør partnerne i projektet nu noget ved. Derfor vil de i dette innovationssamarbejde undersøge, hvordan man kan bruge eksisterende og udtjente betonelementer som en del af nye betonelementer. Der skal blandt andet udføres en 1:1 produktion af et præfabrikeret betonelement med genbrugte vægstykker af beton samt udføres en destruktiv test af dette, og der er tale om et pilotprojekt, som kører frem til oktober.

Genbrugselement placeres i et formbord, hvor det gøres klar til at blive forenet med den ydre ramme, som støbes af frisk beton.

Foto: Heidelberg Materials

STORT POTENTIALE I VENTE

Potentialet er at bane vejen for en ny form for delvis genbrug og indbygning med reduktion af eksisterende betonmaterialer og dermed en reduktion af CO2-aftrykket til følge. Formålet er således at vise, at produktionen af et sådant betonelement er muligt (Proof of Concept) og derigennem at tilegne sig viden samt erfaringer knyttet til produktionen af et sådant.

Desuden skal der som nævnt udføres en destruktiv test af elementet med henblik på at få en indikation af den statiske opførelse, det vil sige registrering af arbejdskurve til vurdering af konstruktive forhold, herunder bedømmelse af duktilitet, samt identifikation af revnemønster ved avanceret non-contact målemetode. Desuden skal data registreres til videre bearbejdning og analyse.

MÅSKE STOR CO2-BESPARELSE

”Er det virkelig muligt at spare 50 pct. CO2 på et præfabrikeret betonelement gennem implementering af genbrug? Det er lige præcis det, vi er i gang med at teste. Håbet er at bane vejen for helt nye typer af betonelementer, eller i det mindste gøre os klogere på, hvilke muligheder genbrugsmaterialer giver os i byggebranchen,” siger dynamisk statiker Tim Gudmand-Høyer fra Rambøll.

Det nye og det gamle betonelement forbindes. Her ses armeringen i den ramme, der skal støbes omkring genbrugselementet. I kanten af dette ses betonskruer fra Hilti.

Foto: Heidelberg Materials

Ideen med at udskifte kernen af et typisk vægelement med en genbrugsvæg er egentlig nærliggende. Genbrugselementet har i sig selv, udover den krævede transport, et CO2 aftryk på 0. En betonmidte i en rammekonstruktion tilfører en hvis stivhed til elementet, således at det forhåbentlig kan betragtes som en skive fremfor en ramme.

EN RÆKKE ÅBENLYSE FORDELE

”Udover de statiske fordele, dette medfører, når det sammensatte element skal indgå i et nyt byggeri, tilfører det endvidere vægelementet en fleksibel zone med mange muligheder. Derudover har en genbrugt betonvæg en række åbenlyse fordele i forhold til brand og lyd, sammenlignet med andre genbrugsmaterialer,” fortsætter Tim Gudmand-Høyer.

Det færdigstøbte rammeelement omkranser nu genbrugselementet. Enheden skal gennemgå en destruktiv test med henblik på at få en indikation af den statiske opførelse, det vil sige registrering af arbejdskurve til vurdering af konstruktive forhold.

Foto: Heidelberg Materials

Formålet med hele projektet er at skubbe byggebranchen i en mere bæredygtig retning og blive klogere på, hvordan vi kan nytænke genbrugen af gamle elementer. Det handler ikke altid om at optimere på nye materialer, men også om at bruge dem vi allerede har til rådighed. Man ønsker altså at teste om det giver mening at forlænge levetiden på eksisterende konstruktioner ved at genanvende dem i nye former.

ET KONCEPT DER RYKKER

Desuden vil man kunne dele ud af de erfaringer, der indhentes omkring genanvendt beton under belastning. Genbrugselementet til testen er allerede blevet skåret ud af et byggeri i Aarhus, hvor Kingo er ved at rive et ældre boligbyggeri ned for Brabrand Boligforening. Efterfølgende er det blevet sendt til Heidelberg Materials, som støber den nye ramme omkring den gamle del fastholdt med betonskruer fra Hilti Group.

”Konceptet er virkelig noget, der rykker i et land, som er gearet til at bygge med præfabrikerede betonelementer. Vi har voldsomt meget beton i vores nuværende bygningsmasse, og vi har brug for at finde løsninger der gør brug af alle de værdier, der bare står i gamle bygninger og venter på at skabe nytte i nye sammenhænge,” siger forretningsudvikler Søren Malund Thomsen fra Kingo.

Det færdige element er klar til afformning. Besparelsen i CO2-aftrykket for sådan et element er markant. Faktisk op mod 50 pct. forventer partnerne i forsøget.

Foto: Heidelberg Materials

UDFORDRINGER SKAL LØSES

Han føjer til, at træerne naturligvis ikke vokser ind i himmelen, og at der er en række udfordringer i forbindelse med anvendelse af genbrugte byggematerialer, især når det gælder statik, brand og lyd. Han er dog af den overbevisning, at projektet indtil videre peger i den rigtige og ikke mindst brugbare retning. Det er man enig i hos Heidelberg Materials.

”Ved at indstøbe en demonteret betonvæg fra et 60’er byggeri i et nyt rammeelement, undersøger vi samspillet mellem nye og gamle betonelementer. Denne innovative tilgang reducerer CO2-aftrykket markant og gør det muligt at genbruge større dele af ældre, udtjente bygninger. Det skaber ligeledes fleksibilitet i designet, hvor genbrugszonen kan fungere som en offerzone, der kan fjernes ved fremtidige ombygninger,” siger udviklingschef Henrik Jakobsen fra Heidelberg Materials.

Henrik Malmgreen
Skrevet af:

Henrik Malmgreen

Relateret indhold