29.10.24 Nyheder

DEN UNGE GENERATION SATSER PÅ HØJERE GRAD AF SAMARBEJDE

Byggebranchen står midt i et paradigmeskifte, hvor langt højere grad af samarbejde og gensidig faglig forståelse er nøglen til bedre byggeri. Den tendens skinnede med al tydelighed igennem under Betonworkshop 2024.

Faglærer Torben Dybdahl Jensen i midten er den helt store drivkraft bag Betonworkshop. Han leder også dommergruppen og deltager selv i bedømmelsen af de studerendes værker med stort engagement.

Foto: Henrik Malmgreen

Ganske som andre brancher undergår byggeriet en bestandig forandring. En af de vigtigste tendenser lige nu er en stadig højere grad af forståelse for, at ingen kan bygge et hus alene. Byggeri kræver samarbejde, og byggeri kræver gensidig forståelse for de enkelte faggruppers respektive kompetencer. Det holdningsskift skinnede meget tydeligt igennem på Betonworkshop 2024, der vanen tro blev afviklet i uge 43 på AMU Nordjylland i Aalborg.

Det blev observeret af to af medlemmerne i styregruppen for den årlige Betonworkshop, nemlig Studieleder ved Institut for byggeri Byg og Miljø, Lene Faber Ussing, og Semesterkoordinator ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi, Mads Brath Jensen, fra samarbejdspartneren Aalborg Universitet. Således gav Lene Faber Ussing udtryk for, at selvom evnen til samarbejde altid har været en del af eventets DNA, havde det i år lige fået et nøk opad. Det samme mener Mads Brath Jensen, der oplevede en interessant ting set med betonbrillerne på.

Det praktiske arbejde i ugen begynder om torsdagen, hvor der er hektisk travlhed med at færdiggøre formene, inden betonen kommer kl. 15.00. Traditionen tro er det Unicon, der sørger for at levere cirka 200 liter frisk beton til hvert af de deltagende hold.

Foto: Henrik Malmgreen

STØRRE FORSTÅELSE FOR BETON

”Udover at jeg vil give Lene ret i, at samarbejdet har været i top, har jeg noteret mig, at alle de deltagende faggrupper har været involveret lige fra arbejdet gik i gang. Ingen har kørt på frihjul, og alle har deltaget på lige fod. Jeg synes især, at jeg på arkitektsiden har observeret en større forståelse for, hvordan vi i fremtiden kan benytte beton på en fornuftig måde. Der har været en tid, hvor man ligesom har kigget lidt væk fra beton. Sådan er det ikke mere,” siger Mads Brath Jensen.

Begge var desuden med i dommerkollegiet, og begge erklærer sig meget tilfredse med de betonkreationer, som de 170 deltagere fra AMU Nordjylland og Aalborg Universitet frembragte i løbet af den uge, som Betonworkshoppen varer. Arrangementet er altså på flere måder med til at fremme interessen for beton som materiale på tværs af deltagernes såvel faglige som personlige tilgang til byggeri.

Katrine Andersen studerer Arkitektur og Design på Aalborg Universitet. Sammen med sit hold har hun skabt et værk, som består af to L-formede forme og et træ midten, der symboliserer, at man kan rigtig meget, bare man arbejder sammen.

Foto: Henrik Malmgreen.

NYE TANKER BLANDT DE UNGE

Et helt konkret bevis på, at der rører sig nye tanker blandt især de yngre og nye kræfter i byggebranchen, er Katrine Andersen fra Arkitektur og Design på Aalborg Universitet et godt bevis på. Hun repræsenterer et af vinderprojekterne fra årets Betonworkshop, hvor der blev dystet i kategorierne Eventyr og Fællesskab. Sammen med sit hold tog hun sejren i en af de to grupper, der netop arbejdede med fællesskabskonceptet.

Hvert år indgår Betonworkshop et samarbejde med en eller flere partnere, der både er med til at definere årets temaer og som efterfølgende aftager en række af de færdige værker. Således har Skelund Landsbyforening og Veddum Landsbylaug været med til at definere temaet Fællesskab som omdrejningspunkt for dagligdagen i de to landsbyer. Den opgave løste holdet til perfektion, men ifølge Katrine Andersen lå der mere bag.

Når betonen er ankommet, skal den hældes i formene. Dernæst skal den vibreres, så alle luftlommer forsvinder. Til sidst kæles der for de synlige overflader, som glattes og rettes til efter alle kunstens regler inden bedømmelse.

Foto: Henrik Malmgreen

ET SYMBOL PÅ FAGLIG SYMBIOSE

”Vi har ikke blot forsøgt at skabe et værk, der symboliserer fællesskab og sammenhold i Skelund og Veddum. Vi har også forsøgt at benytte det til at symbolisere det, vi rent faktisk arbejder med her på Betonworkshoppen, nemlig at øge forståelsen for hinandens faglige kompetencer. Således er værket skabt af to L-formede komponenter, der mødes med et træ i midten som symbol på, at sammen kan vi lave noget, der er større end de tanker, vi alene gør os,” forklarer Katrine Andersen.

Hun er selv i gang med en kombineret arkitektur og ingeniøruddannelse, og på holdet deltog andre med ingeniør- og struktørmæssig baggrund, men som repræsentant for arkitektverdenen giver hun udtryk for lige præcis den tendens, som Mads Brath Jensen har observeret. Nemlig en forståelse for betons kvaliteter som byggemateriale, og Katrine Andersen ser masser af muligheder for beton, også i fremtidens byggeri.

Fredag morgen afformes værkerne, og der er travlhed med at finpudse finishen. Der skal måske laves en enkelt reparation, eller der er nogle kanter, der skal renses af. De studerende sætter en ære i at levere det bedst mulige produkt.

Foto: Henrik Malmgreen

PRÆGET AF VÆLDIGT GÅPÅMOD

Faglærer Torben Dybdahl Jensen fra Bygge og Anlæg på AMU Nordjylland, der er er den helt store drivkraft bag Betonworkshoppen, er tilfreds med årets forløb - også selvom der var lidt færre deltagere end normalt. Det skyldes blandt andet, at indtaget på Aalborg Universitet har været lidt mindre samt strukturelle ændringer i forløbet på Arkitektur og Design studiet. Det har dog ikke ændret ved, at succesen endnu engang er i hus.

”Jeg er sikker på, at der ikke er nogen, der tager herfra med en negativ oplevelse. Ambitionsniveauet i år har været endog meget højt, og selvom vi som faglærere og vejledere engang imellem er nødt til bryde ind for at fastholde fokus på, at de enkelte projekter skal være realiserbare, har de studerende et vældigt gåpåmod og vælger en gang imellem at gøre det stik modsatte af, hvad vi siger. Det er da bare dejligt,” siger Torben Dybdahl Jensen.

Konceptet bag Beton- workshoppen

Deltagerne på de årlige workshops kommer fra Institut for Arkitektur og Design, Build - Byggeri & Anlæg på AAU - Aalborg Universitet samt struktør- og betonmageruddannelsen på AMU Nordjylland. Betonworkshoppen er en obligatorisk del af betonmageruddannelsen samt grundforløbet for struktører og fungerer som en god inspirator for de unge.

De studerende fra Aalborg Universitet og eleverne fra AMU Nordjylland blandes i grupper, hvor de respektive kompetencer er repræsenteret bredest muligt, og værkerne bedømmes efterfølgende af et dommerpanel fra de to uddannelsesinstitutioner, idet der lægges vægt på designets æstetik, funktion i form af indfrielse af opgavens intention, hvorledes beton som materiale er blevet udfordret, samt naturligvis teknik i form af bæreevne og stabilitet. Endelig bedømmes samarbejdet ud fra helhed og proces.

Henrik Malmgreen
Skrevet af:

Henrik Malmgreen

Relateret indhold