Et af de grundlæggende fundamenter i konceptet Betonworkshop er samarbejde på tværs af faglige kompetencer. Samarbejde som både er med til at skabe et nyt syn på beton og til at skabe nye, kreative indfaldsvinkler til arbejdet med det, der historisk har været et af de mest benyttede materialer i bygge- og anlægsbranchen. I den sammenhæng var Betonworkshop 2023 på AMU Nordjylland ingen undtagelse. Når man bevægede sig rundt i de tre haller, kunne man fornemme iver og engagement i bestræbelserne på både at tænke nyt og at tænke innovativt.
Så hvis man tror, at de unge opfatter beton som et forældet og støvet materiale uden fremtid, kan man godt tro om igen. Deltagerne på de årlige workshops kommer fra Institut for Arkitektur og Design, Build - Byggeri & Anlæg på AAU - Aalborg Universitet samt struktør- og betonmageruddannelsen på AMU Nordjylland. Betonworkshoppen er en obligatorisk del af betonmageruddannelsen samt grundforløbet for struktører og fungerer som en god inspirator for de unge.
De studerende fra Aalborg Universitet og eleverne fra AMU Nordjylland blandes i grupper, hvor de respektive kompetencer er repræsenteret bredest muligt, og værkerne bedømmes efterfølgende af et kyndigt dommerpanel fra de to uddannelsesinstitutioner, idet der lægges vægt på designets æstetik, funktion i form af indfrielse af opgavens intention, hvorledes beton som materiale er blevet udfordret, samt naturligvis teknik i form af bæreevne og stabilitet. Endelig bedømmes samarbejdet set ud fra helhed og proces.
Magasinet BETON talte med deltagerne i en af grupperne, og her fortalte Anne Nørgaard fra Arkitektur og Design, at selv om man ofte har set skævt til beton som materiale, er det i mange sammenhænge fortsat det bedste materiale. Hun synes, det er spændende netop at arbejde med at identificere de områder, hvor beton har sin force og ikke mindst de nye metoder til arbejdet med beton, der til stadighed dukker op.
”I løbet af ugen har vi hørt flere spændende indlæg omkring, hvorledes det er muligt både at reducere CO2-aftrykket og at optimere, når det gælder materialeforbrug, så derfor er jeg ikke i tvivl om, at der stadig er en fremtid for beton. Jeg har i hvert fald lært utrolig meget i løbet af workshoppen, som jeg kan bruge både i mit studie og i mit fremtidige arbejde,” siger Anne Nørgaard. Hun bakkes op af Andrea Hyttel fra Byggeri & Anlæg, der siger:
”Jeg er stadig på første semester, men jeg synes ugen har været vildt spændende, og som Anne siger, er vi blevet meget klogere, når det gælder mulighederne i beton, blandt andet når det gælder bestræbelserne på at mindske CO2-aftrykket i cementproduktionen. Hvor jeg selv lander i branchen, er endnu for tidligt at spå om, men jeg er ikke i tvivl om, at beton fortsat har sin berettigelse,” siger altså Andrea Hyttel.
Det samme mener Nikolaj Ekchardt, der ligeledes kommer fra Byggeri & Anlæg. Han er uddannet murer, og har planer om at uddanne sig til ingeniør, hvor han glæder sig til at skulle arbejde med store byggeprojekter. I hans optik vil beton også i fremtiden være førende i byggebranchen, for selvom der til stadighed udvikles nye materialer, er der endnu ikke nogen, der kan hamle op med beton, når det gælder styrke.
”Derfor er det da også godt, at betonbranchen til stadighed udvikler sig, for selv om beton er et godt materiale, kan man ikke tillade sig at hvile på laurbærrene. Man er nødt til at tænke nyt,” siger Nikolaj Ekchardt. Det samme mener Kestutus Mancauskas, der er betonmagerelev. Han kommer fra Industri Beton i Svinninge og forklarer, at megen af den kritik, som beton bliver udsat for, er uberettiget. Sidste deltager i gruppen er Jonas Greve, der er i gang med første semester på Byggeri & Anlæg. Han siger:
”Beton er både et stærkt og fleksibelt materiale, men det er da klart, at det gælder om at gøre det så klimavenligt som muligt. Hvis det lykkes, er jeg sikker på, at beton også i fremtiden kommer til at spille en stor rolle i bygge- og anlægsbranchen,” forklarer altså Jonas Greve, der ser sig selv få en fremtid som rådgiver i et ingeniørfirma. Der er således ikke nogen tvivl om, at den unge generation også i fremtiden kommer til at omfavne beton som materiale.
Faglærer på AMU Nordjylland og ansvarlig for den årlige Betonworkshop, Torben Dybdahl Jensen, er både glad og stolt over forløbet af årets arrangement, og Mette Schmidt, der er teknisk chef i Port of Aalborg, hvor de færdige værker skal stå, er rørende enig. Som en af dommerne ved arrangementet er hun dybt imponeret over de resultater, der er skabt af unge under uddannelse, både når det gælder evner og samarbejde. Hun ser frem til at skulle være med til at finde gode placeringer til værkerne.