Interessen for 3D-betonprint er i vækst. Grundlæggende er der to måder at anskue den nye teknologi på, nemlig enten i form af, at produktiviteten i byggeriet kan øges, eller i form af, at der tilbydes såvel nye konstruktionsmæssige som nye arkitektoniske muligheder. I virkeligheden er det vel en kombination, med den ekstra krølle, at 3D-betonprint kan være til gavn for bæredygtigheden.
3D-betonprint handler nemlig langt hen ad vejen også om at kunne optimere og dermed mindske materialeforbruget. Ifølge arkitekt Thomas Juul Andersen, der er sektionsleder på Teknologisk Institut, er der imidlertid en række vigtige punkter at holde sig for øje, når man går i gang. Det er nemlig en kompleks teknologi, der kræver ekspertise inden for flere områder.
”Ud over at være en multidisciplinær teknologi adskiller 3D-betonprint sig væsentligt fra den traditionelle måde at støbe beton i støbeforme. Derfor kan teknologien i mange henseender bedre sammenlignes med fremstilling af murværk. Blot med den forskel at teglstenene udelades, og konstruktionen i stedet opbygges alene af mørtelfuger, der printes lag på lag”, siger Thomas Juul Andersen.
Den mest anvendte teknologi er ekstruderet betonprint. Her ekstruderes betonen gennem en dyse på en digitalt styret printer. Der stilles der fire væsentlige krav til betonen. Den skal være pumpbar, den skal være ekstruderbar, den skal være bygbar, det vil sige, den ikke må falde sammen, og endelig skal vedhæftningen være i orden. Derudover skal betonen naturligvis leve op til krav om styrke, holdbarhed og modstandsdygtighed.
”Derfor kan det være lidt af en videnskab at skræddersy betonens præcise egenskaber til et 3D-betonprintet projekt, blandt andet gennem forskellige tilsætningsstoffer, der skal være med til at sikre de nævnte egenskaber”, forklarer Thomas Juul Andersen videre. Han tilføjer, at dyssegeometri samt printretning og -hastighed kan være med til at give et betonprint et specielt udtryk, og det samme kan anvendelsen af eksempelvis farvet beton.
Grundlæggende omfatter 3D-betonprint tre konstruktionsprincipper:
3D-betonprint kan både anvendes til in-situ støbninger og til elementproduktion. En af de helt klare fordele er nye muligheder for at eksperimentere med det arkitektoniske udtryk, men træerne vokser som bekendt ikke ind i himmelen, og derfor skal man ifølge Thomas Juul Andersen også forholde sig til de armeringsmæssige udfordringer, som teknologien byder på. De gængse armeringsmetoder er (se illustration):