”Jeg er meget tilfreds med forløbet af Betonworkshop 2022. Alt er gået helt efter planen, og endnu engang kan jeg ikke lade være med at blive imponeret af det engagement og den motivation, de unge mennesker lægger i deres respektive projekter”. Det siger Torben Dybdahl Jensen, der er faglærer for betonmagerne på AMU Nordjylland, og han føjer til, at betonworkshoppen i øvrigt er en obligatorisk del af betonmageruddannelsen samt grundforløbet for struktører.
En af ambitionerne med workshoppen er at give de studerende fra Aalborg Universitet samt AMU Nordjylland mulighed for at lade kreativiteten få frit løb i samarbejdets navn, men samtidig sørger man fra arrangørside for at holde hånden under dem og gribe ind, hvis kreativiteten bliver så fantasifuld, at der f.eks. er risiko for, at en form springer under støbningen. Alle skulle gerne kunne tage hjem med en positiv oplevelse af temaugen.
”Ud over at workshoppen skal være med til at øge forståelsen for de respektive kompetencer på tværs af faggrænser, er det ambitionen, at den skal være med til at bakke op om den fødekæde, der er så nødvendig, når det gælder fremtidens arbejdskraft. Vi skal være med til at inspirere de unge mennesker og støtte op om begejstringen for at arbejde med et fantastisk materiale, både på håndværkerniveau, på ingeniørniveau og på arkitektniveau”, siger Torben Dybdahl Jensen videre.
Kan man forestille sig en verden uden beton, spørger han retorisk og kommer selv med det indlysende svar. Nej, det kan man ikke. Selv om beton er et hæderkronet materiale med mange år på bagen, står det samtidig klar til at træde ind i fremtiden og være med til mange år endnu at sætte sit præg på byggeriet. Netop derfor er det så vigtigt at fange de unge menneskers interesse for betonens kvaliteter, både når det gælder form og funktion.
”Her på workshoppen får de mulighed for selv at prøve kræfter med materialet i det små, men det inspirerer dem forhåbentlig også til selv at kigge med ind i en fremtid, som blandt andet handler om bæredygtighed, nye materialetyper og ikke mindst nye byggeformer som f.eks. 3D-betonprint, uddyber Torben Dybdahl Jensen. I den forbindelse er han glad for den store opbakning, arrangementet oplever fra alle fronter.
Ikke kun fra Unicon, der gennem alle årene har sponseret den beton, som deltagerne i workshoppen benytter til støbning af deres elementer, men også fra en hel byggebranche, der favner vidt lige fra leverandørside til teknik og æstetik. Således blev temaugens to første dage brugt til en række indlæg, hvis fornemmeste mission var at give deltagerne en vidensmæssig ballast med hjem.
Blandt disse kan nævnes et indlæg om betonteknologi ved underdirektør Lars Andersen fra Kroghs A/S og et indlæg ved administrerende direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland om cement med reduceret CO2-udledning. Desuden kan nævnes et indlæg om betons æstetiske potentiale ved partner og arkitekt Lars Juel Thiis fra Cubo Arkitekter, mens arkitekt Kim Flensborg fra Friis & Moltke samt produktionsleder ved Gandrup Element, Ernst Enevold Nielsen talte om sammenhængen mellem teori og praktik.
”Jeg synes, det er lykkedes at skabe nogle meget fine rammer om Betonworkshop 2022, og jeg er glad for den opbakning, vi har modtaget fra vores partnere og sponsorer, herunder Aalborg Portland, der bakker op både med materialer, værktøj og økonomisk støtte”, forklarer Torben Dybdahl Jensen, der ligeledes er glad for samarbejdet med DI Byggeri, Dansk Betonforening samt Dansk Beton.
Deltagerne i Betonworkshop 2022 arbejdede med en hvid beton, hvis farve skyldes, at der er anvendt hvid cement. Der er tale om en såkaldt aggressiv 45 megapascal beton, der er som skabt til at modstå elementernes rasen frit eksponeret i naturen. Samtidig er der tale om en beton, som hærder hurtigt, hvilket betød, at deltagerne kunne støbe torsdag eftermiddag for derefter allerede at afforme fredag morgen.
De i alt 30 betonelementer i årets workshop spænder fra de stilistisk meget enkle til de meget komplekse former, hvilket i sidste ende gav nogle af deltagerne visse udfordringer i forbindelse med afformningen. Dommerkollegierne var sammensat af en repræsentant fra hver af uddannelsesinstitutionerne samt en repræsentant fra Jammerbugt Kommune.