BETONENS STJERNER BLEV HÆDRET
Betonens stjerner
Branchesammenslutningen Dansk Beton hædrede 22. juni årets bedste betonbyggerier i tre kategorier. Vinderne blev CODAN Medical, Karen Blixens Plads og Orientkaj Station
Branchesammenslutningen Dansk Beton hædrede 22. juni årets bedste betonbyggerier i tre kategorier. Vinderne blev CODAN Medical, Karen Blixens Plads og Orientkaj Station
Det bliver kaldt betonbranchens Oscarud deling. En prisuddeling der hvert andet år hylder de bedste betonbyggerier i tre kategorier: Bæredygtig Beton Prisen, BetonelementPrisen og InSitu Prisen. Og den fandt denne gang sted i Industriens Hus, hvor Dansk Beton nu har sæde efter fusionen mellem Dansk Byggeri og Dansk Industri sidste år.
Verdens klimaudfordringer slog tonen an, da Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton, bød de omkring 100 indbudte gæster velkommen.
– Det er første gang ved uddelingen af beton priser, at bæredygtighed i den grad er i fokus. Selv om det er tyve år siden vi begyndte på udviklingen af grøn beton, så er det første gang, at vi oplever en byggebranche, der efterspørger materialer, hvor CO2trykket har en betydning, sagde Dorthe Mathiesen og fortsatte:
– Vi står nu som et af de første lande i verden og har vedtaget indførelsen af et nyt funktionskrav vedr. CO2tryk pr. kvm til bygninger som skal gæl de allerede om to år. Det kalder på kloge designs af vores konstruktioner og klog anvendelse af materialer for at kunne opfylde fremtidens CO2krav – og derfor skal vi bygge klogere med beton i fremtiden, pointerede Dorthe Mathiesen.
Betonelement Prisen blev som den første uddelt af Kent Martinussen, der udover at være direktør for Dansk Arkitektur Center også er formand for BetonelementPrisens jury.
Prisen gik til byggeriet CODAN Medical, udført i sandwichelementer i reliefmønster, tegnet af Johansen Skovsted Arkitekter og som fik fine ord med på vejen:
– Hvad kan man egentlig gøre, hvis man gerne vil aftvinge betonelementer de særlige muligheder der gør, at netop et byggeri med betonelementer bliver til noget særligt og skaber et visuelt ud
tryk, der giver brugeren æstetisk velvære. Det er blevet demonstre ret overbevisende med CODAN Medical som jeg tror, vil få mange arkitektstuderende til at forstyrre bygherren med deres besøg mange år frem, sagde Kent Martinussen og overrakte prisen, suppleret med en Utzonstatuette. UtzonStatuetten er designet af og har fået sit navn fra den verdensberømte danske arkitekt Jørn Utzon, som også selv modtog BetonelementPrisen i 1987.
Karen Blixen Plads er et af Københavns nye og stør ste byrum ved Københavns Universitet på Amager (KUA) med tre store pladsstøbte og selvbærende betonkupler, der danner overdækning for cykelparkering. Samtidig er der på kuplernes overside placeret varierende opholdsrum.
De kreative tanker bag denne udfordrende insitu opgave kom fra arkitektfirmaet Cobe – og det indbragte altså InSitu Pris.
– Den cirkulære geometri, som projektet er baseret på i såvel plan og snit binder hele forløbet sammen med en fin cadeau til Tietgenkollegiets beslægtede geometri. Anlægget er et smukt ek sempel på, at alt falder på plads, når form, funk tion og konstruktion så overbevisende går op i et større hele – og samtidig viser, hvordan insitu betonens muligheder kan anvendes stringent og konsekvent, sagde Jesper Gottlieb, Gottlieb Paludan Architects ved prisoverrækkelsen. Han overrakte på vegne af juryen prisen sammen med Sophus Søbye, Sophus Søbye Architects.
Orientkaj Station på Nordhavn er atypisk ved at være overjordisk og en forudsætning har været, at den skal skabe tryghed. Derfor er der anvendt en konstruktion, hvor bygningen kun står på to små fødder, så der er masser af luft under stationen og plads til et åbent byrum. Resultatet er et svæven de udtryk og en station kendetegnet ved et meget
slankt design, forspændte insitustøbte konstrukti oner, formgivning og markante udkragninger. Kva liteter der var med til at sikre byggeriet Bæredygtig Beton Prisen, som gik til arkitektfirmaet Cobe.
– Det er et fantastisk flot byggeri, hvor der er kælet for detaljerne og det hele står pænt. Det er et meget slankt byggeri og dermed et minimeret forbrug af materialer og samtidig er det bæredygtigt fordi det er designet til at holde i rigtig mange år. Endelig er det også socialt bæredygtigt, fordi byggeriet i sin kon struktion er tryghedsskabende, sagde Niels Sønder gaard, formand for Dansk Beton, ved prisoverrækkel sen. Han overrakte prisen sammen med arkitekt Rie Øhlenschlæger, der udgjorde dommerduoen
BETONBRANCHENS PRISER
Dansk Beton, Fabriksbetonforeningen og Betonelement-Foreningen uddeler hvert andet år tre priser til personer og firmaer, som har stået for et unikt arbejde med beton