25.09.24 Nyheder

Udviklingen driver ung blandemester

Denne artikel er skrevet af

Fabriksbetonforeningen

Som 33-årig har Martin tilbragt næsten ti år i betonbranchen. Hans karriere begyndte med en opfordring fra en ven, men det var variationen i opgaverne og de tekniske udfordringer, der fangede hans interesse og fik ham til at blive. I dag arbejder han som blandemester hos IBF, hvor han med passion og engagement er med til at forme fremtiden i en branche under konstant udvikling.

Interview med Martin Egebjerg Tolstrup, blandemester i IBF beton Ikast.

Martin Egebjerg Tolstrup, 33 år, begyndte sin karriere i betonbranchen for knap 10 år siden og arbejder i dag som blandemester hos IBF i Ikast.

IBF

Martins vej ind i betonbranchen begyndte, da han stod uden arbejde, og en ven, der selv var chauffør i branchen, opfordrede ham til at give jobbet en chance. Martin startede som chauffør, men allerede få dage efter blev han inddraget på laboratoriet, hvor han hurtigt blev fanget af de tekniske aspekter ved beton.

”Jeg har altid synes, at beton var et spændende materiale at arbejde med. Det, at man har et formbart materiale, som efter nogle timer sætter sig og står solidt i mange år, er fascinerende. Det er et helt andet type materiale end træ,” fortæller Martin, der oprindeligt er uddannet tømrer.

I begyndelsen arbejdede Martin på laboratoriet i dagtimerne, vedligeholdt værket om eftermiddagen og rengjorde blanderne om aftenen. Denne rutine varede i to-tre år, indtil han fik flere opgaver på blandekontoret. I de sidste seks-syv år har han haft en fast stilling som blandemester, hvor han har ansvar for hele blandingsprocessen, sammen med sin kollega.

VARIATION OG ALSIDIGHED I HVERDAGEN

Ingen arbejdsdage er ens for Martin, og netop denne variation gør arbejdet spændende for ham. ”Nogle dage starter vi klokken fire om morgenen og blander beton hele dagen, mens andre dage går med kontorarbejde som fakturering og bestilling af materialer. Det er en stor variation, og det kan jeg virkelig godt lide,” forklarer han.

Samtidig spiller vejret også en stor rolle i de varierede arbejdsdage, for på regnvejrsdage kan produktionen næsten stå stille, mens gode vejrforhold kan betyde lange dage. ”Når vi står midt i en travl dag, kan det godt være udfordrende, men når arbejdet lykkes, er det en fantastisk følelse,” siger Martin.

På de travle dage er fleksibilitet en afgørende del af arbejdet, især når det gælder om at imødekomme kundernes behov. ”I denne branche kan man ikke bare stoppe klokken 15, hvis en opgave ikke er afsluttet. Vi bliver, indtil arbejdet er gjort,” forklarer han. Selvom de lange dage kan være krævende, er det netop variationen og tempoet, der skaber en dynamisk arbejdsdag. De travle perioder bidrager til en følelse af fremdrift og engagement, der for Martin er en vigtig kilde til både sin egen motivation og branchens udvikling.

SAMARBEJDE OG UDVIKLING DRIVER BETONBRANCHENS FREMTID

Martin beskriver sin arbejdsplads som et sted præget af en god tone og åben kultur, hvor udfordringerne løses i fællesskab. ”Vi har en rigtig god tone på arbejdspladsen og er gode til at tage hånd om de problemer, der måtte opstå – både i arbejdslivet og på det personlige plan,” siger han. Denne stærke samarbejdskultur er afgørende, når det gælder om at tackle større udfordringer i branchen, som eksempelvis reduktion af CO2-udledningen.

Ingen arbejdsdage er ens for Martin, og netop variationen i hverdagen gør arbejdet spændende for ham.

Foto: Martin Egebjerg Tolstrup

For Martin er netop denne udfordring ikke blot en kompleksitet, men også en stor drivkraft i sit arbejde. Betonbranchen er under konstant udvikling, og muligheden for at bygge videre på både sin egen viden og branchens løsninger er noget, der driver hans arbejdsglæde. ”Så længe jeg kan udvikle mig og fortsætte med at udvide min viden, er jeg godt tilfreds,” forklarer han.

"Betonindustrien møder ofte kritik for sin miljøpåvirkning, men i en tid med stort fokus på grøn omstilling, ser jeg det som en spændende udvikling at være en del af. Det motiverer mig at arbejde med komplekse udfordringer og skabe innovative løsninger i samarbejde med mine kollegaer. Når vi får noget til at lykkes, der først virkede umuligt, giver det en utrolig tilfredsstillelse. Der er mange spændende muligheder fremover, og jeg glæder mig til at udvikle mig sammen med branchen," siger Martin.

EN VERDEN AF MULIGHEDER FOR FREMTIDENS BETONTALENTER

Med næsten ti års erfaring har Martin oplevet, hvor mangfoldig betonbranchen er. Han understreger, at der er langt flere muligheder end de typiske forestillinger, og ønsker at opfordre unge til at udforske de mange karriereveje, branchen tilbyder:

”Betonbranchen byder på mange muligheder. Du behøver ikke være støbemand for at finde en plads her. Der er masser af kontorjobs, laboratoriearbejde og udviklingsstillinger. Det er en alsidig branche med et stort potentiale, som kan tilbyde noget for enhver.” afslutter han.

Martin har allerede som 33-årig etableret sig i betonbranchen. Som ung i branchen har han vist, at der er masser af muligheder for både personlig og faglig udvikling. For Martin er betonbranchen det oplagte valg for unge, der søger en dynamisk karriere, hvor innovation og alsidighed går hånd i hånd.

Relateret indhold