14.10.24 Nyheder

Familiefirma gør Vestkysten stærkere

Denne artikel er skrevet af

Fabriksbetonforeningen

Lemvig Beton er involveret i et hav af projekter langs den jyske vestkyst. Opgaverne dækker alt fra fundamenter til gigantiske vindmøller over nedgravede affaldsbeholdere til typehuse og landbrugsbyggeri. Bag firmaet står fætrene Bent Gatten Larsen og Kristian Berthelsen samt sønnen Morten Berthelsen.

Lemvig Beton er et familiefirma med to generationer bag roret. Sønnen Morten Berthelsen, som kom ind i virksomheden sidste år og de to fætre Kristian Berthelsen og Bent Gatten Larsen, som overtog ejerskabet i 1992.

Foto: Lemvig Beton

Lemvig Beton startede for over 100 år siden som en vognmandsforretning, der kørte træ, kul og mørtel ud med heste. Mange af kunderne var håndværkere og i takt med, at byggestilen ændrede sig i retningen af mere og mere beton, fulgte virksomheden med.

"Min fætter Kristian Berthelsen og jeg kom til i 1992 som ejere og sidste år kom Kristians søn også ind i forretningen. Vores virksomhed består af en tredjedel beton, en tredjedel vognmandsforretning og en tredjedel renovation. Jeg står for betondelen," siger teknisk direktør Bent Gatten Larsen.

De tre ben er en stor styrke i forretningen, hvor en opgave et sted ofte kaster noget af sig til de andre dele. Men lige så vigtigt er det at være en troværdig samarbejdspartner, som leverer kvalitetsarbejde til tiden.

"Vi har både faste samarbejdspartnere og kunder udefra, som kommer i forbindelse med projekter i området. Det er alt fra typehusfirmaer, som bare skal bygge to huse til landbrugsbyggeri, industri og store transformerstationer. En bred vifte af kunderne bruger os både i vognmandsforretningen og i betondelen," siger Bent Gatten Larsen.

Den grønne omstilling fylder meget i Lemvig Beton, der er involveret i flere af de store energiprojekter i området. Lemvig Beton har blandt andet støbt fundamentet til verdens største serieproducerede vindmølle.

Foto: Lemvig Beton

Støbte fundamentet til giga vindmølle

Den grønne omstilling fylder meget i Lemvig Beton, der er involveret i flere af de store energiprojekter i området. Det gælder både støbning af gulve til de store transformerstationer, der skal omdanne havstrøm inde på land og de gigantiske vindmøller, der er begyndt at fylde i landskabet mod vest.  

"Vi har lige støbt fundamentet til verdens største serieproducerede vindmølle i Thyborøn. Den er 266 meter høj og kan producere 70 millioner KW årligt, hvilket svarer til 16000 husstandes elforbrug. Der er rigtig meget sikkerhed forbundet med så stor en vindmølle. Der må ikke være den mindste tvivl om, at fundamentet kan holde til de store kræfter, der er på spil. Vi støbte 2500 kubikmeter indenfor 24 timer og fik hjælp fra to andre betonværker til opgaven. Det gik rigtig godt," siger Bent Gatten Larsen.

Hjælp til ESG og EPD’er

På de indre linjer er Lemvig Beton også i gang med at reducere CO2 aftrykket. De tilsætter flyveaske til betonen og arbejder kontinuerligt på at finde nye alternativer til cement. Og netop behovet for hjælp til den grønne omstilling er en af grundene til, at Lemvig Beton har valgt at melde sig ind i Fabriksbetonforeningen:

"Fabriksbetonforeningen kan hjælpe os med de programmer, vi skal bruge til at udfærdige EPD’er og få styr på vores ESG. Vi glæder os til at deltage i foreningens forskellige fora, møde kolleger i branchen og sparre om vores fælles udfordringer," slutter Bent Gatten Larsen.  

Skrevet af:

Marie Leth

Relateret indhold