10.10.23 Nyheder

PÅ VEJ MOD VULKANSK ASKE I BETON?

Denne artikel er skrevet af

Fabriksbetonforeningen

Fabriksbetonforeningens bestyrelse er retur fra studietur til Island, hvor de blandt andet fik indsigt i arbejdet med vulkansk aske i betonproduktion.

Fabriksbetonforeningens bestyrelse foran Aalborg Portlands terminal i Keflavik. Fra højre: Casper Mathiasen, Unicon; Dorthe Mathiesen, Dansk Beton; Niels Jeppe Nielsen, Heidelberg Materials Beton; Ove Skov, Betonværket Brønderslev; Michael Pedersen, IBF; Henrik Johansen, K.G. Beton; og Jesper Ketelsen, Dansk Beton.

Foto: Dansk Beton

På trods af, at Island har næsten 100 pct. grøn elektricitet på grund af varme kilder i undergrunden, er landet meget ambitiøs i forhold til grøn omstilling. Ambitionen er at blive CO2-neutrale i 2030, og da 70 pct. af byggeriet er i beton, arbejder man målrettet på en omstilling i produktionen ved at erstatte dele af cementen med vulkansk aske.

Formålet med Fabriksbetonforeningens studietur var derfor at få indsigt i arbejdet med vulkansk aske i betonproduktionen, at se produktionsfaciliteterne og blive klogere på, hvordan man arbejder med grøn omstilling generelt på vulkanøen.

VULKANSK ASKE I 2027

Bestyrelsen fandt især besøget hos betonproducenten Heidelberg Materials* islandske fabrik interessant. Her fortalte Þorsteinn Víglundsson, CEO, og Sigridur Osk Bjarnadottir, Director for Sustainability, at de forventer at kunne bruge vulkansk aske fra 2027.

Som det er nu, importerer Heidelberg Materials Island cement fra Heidelberg Materials Sement Norge, der arbejder med carbon-capture på deres fabrik i Brevik. Det betyder, at betonproducenten allerede fra 2026 regner med at kunne tilbyde et CO2-neutralt produkt i porteføljen. Efter dette fald i CO2-udledningen forventer man et yderligere fald i emissionen fra den samlede produktion på grund af brug af vulkansk aske fra 2027.

Ambitionen går på at reducere CO2-udledningen fra cementproduktionen med 1.3 millioner ton pr. år, men det bliver ifølge bestyrelsesmedlem Henrik H. Johansen, driftsleder K.G. Beton, ikke helt enkelt at opnå.

”Selvom Island selvsagt rummer enorme mængder vulkansk aske, er materialet både svært tilgængeligt og vanskeligt at eksportere, og det opfører sig anderledes end flyveaske, når det blandes i betonen.”

Bestyrelsen foran vulkansk tilslag hos Heidelberg Materials islandske fabrik

Foto: Dansk Beton

MANGLER DETALJER

Henrik H. Johansen tilføjer, at Heidelberg holder forretningsmodellen for sig selv indtil videre, og at bestyrelsen derfor ikke blev meget klogere på detaljerne under besøget. Han peger på hurdler i forhold til udvinding af asken, infrastruktur og vejnet samt anlæg af en ny havn i udfordrende omgivelser med et voldsomt hav.

”Det er et omkostningstungt projekt, og jeg tror ikke på, at det bliver til ret meget, måske slet ikke. De lokale islændinge har ikke interesse i at knuse askebjerge, landet har lav CO2-udledning i forvejen, asken findes ikke på hele øen, og den skal have været udsat for specielle temperatur- og vejrforhold, for at den kan bruges,” siger Henrik H. Johansen.

Fabriksbetonproduktion hos Heidelberg Materials islandske fabrik

Foto: Dansk Beton

VIGTIGT MED FÆLLES OPLEVELSER

Studieturen har givet Fabriksbetonforeningen indblik i den islandske betonbranches arbejde med vulkansk aske og udvekslet erfaringer med de islandske virksomheder på betonområdet. Herudover har studieturen rystet bestyrelsen godt sammen og derigennem styrket samarbejdet, lyder det fra Ove Skov, direktør i Betonværket Brønderslev.

”Det er vigtigt at få nogle fælles oplevelser i bestyrelsen. To ud af fem i bestyrelsen er nye, så det var godt at være på studietur sammen, hvor man ser hinanden i et andet lys og dermed får mere respekt for hinanden. Arbejdet i bestyrelsen afhænger jo dybest set af, hvor godt vi kender hinanden, så vi får det bedste grundlag for at hjælpe medlemmerne og os selv,” siger Ove Skov.

* Heidelberg Materials Island ejer 53 pct. af selskabet Hornsteinn, hvor de 47 pct. ejes af islandske investorer. Hornsteinn har tre datterselskaber: BM Vallá, Björgun og Sementsverksmiðjan. BM Vallá producerer fabriksbeton, betonelementer og betonvarer. Björgun udvinder råstoffer på land og til havs. Sementsverksmiðjan importerer cement fra Heidelberg Materials Sement Norge.

Den Blå Lagune med geotermisk kraftværk i baggrunden

Bestyrelsen ved den Blå Lagune

De tektoniske plader mødes/skilles i Island

Varme kilder i Island

Om studieturen til Island

Studieturen var arrangeret af Jesper Ketelsen, chefkonsulent i Fabriksbetonforeningen, for Fabriksbetons bestyrelse, der består af formand Casper Mathiasen, Unicon, Henrik Johansen, K.G. Beton, Niels Jeppe Nielsen, Heidelberg Materials Beton, Michael Pedersen, IBF, samt Ove Skov, Betonværket Brønderslev. Herudover deltog Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton.

På programmet var – ud over besøget hos Heidelberg Materials – et besøg hos betonentreprenøren Steypústöðin og en rundvisning hos Aalborg Portlands modtageterminal for cement ved Keflavik.

Læs mere om arbejdet med vulkansk aske i beton på Heidelberg Materials’ islandske hjemmeside

Birgitte Theresia Henriksen
Skrevet af:

Birgitte Theresia Henriksen

Relateret indhold