Byggebranchen er fuld af systemer, men de fleste af dem kræver stadig mange hænder og en hel del oplæring. Og netop hænder er en mangelvare i en travl tid med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det ved Finn Kirkegaard Christensen alt om efter mange år i byggebranchen, og i 2015 grundlagde han Robot At Work med det formål at udvikle robotløsninger, som er lette at tage i brug og fleksible i forhold til at løse flere opgaver.
I dag er byggeriet nødt til at optimere ved at bruge robotter, så virksomhederne kan spare på den arbejdskraft, de allerede har. Med den automatisering vores robotter giver, kan man skåne en kvalificeret medarbejder for slidsomt arbejde og på den måde få mere ud af sin arbejdskraft. Det betyder mindre nedslidte medarbejdere, samtidig med at man drager nytte af robottens præcision og kvalitet, forklarer grundlægger og CEO, Finn Kirkegaard Christensen.
SKRÆDDERSYET TIL ELEMENTBRANCHEN
Direktøren har arbejdet med optimering og processer i byggebranchen i mange år og påpeger vigtigheden af at automatisere gentagne og opslidende arbejdsprocesser.
- For betonelementbranchen ser jeg et enormt behov for at frigøre kvalificeret arbejdskraft til at udføre andre, vigtige opgaver, siger han og understreger, at problemet med de fleste maskiner på markedet er, at de typisk er store og grove og kun bygget til at udføre en bestemt arbejdsopgave. Sådan er det ikke med RAW.
- Vi har udviklet en robottype ‘RAW Bridge R1200’, som kan tilpasses de specifikke behov og arbejde med flere forskellige værktøjer. Om morgenen kan robotten hjælpe med at mærke op på arbejdsborde, hvor stikkontakterne og støbeformen skal sidde m.m., og senere på dagen kan den så evt. glitte betonen og efterfølgende polere bordene af, så der er gjort klar til næste omgang. Samme RAW Bridge R1200 robotløsning, men med mange funktioner.
Robot At Work tager altid en tæt en dialog med kunden, så de i samarbejde kan skræddersy løsninger. Robottypen ‘RAW Bridge R1200’ er den samme, men de værktøjer, der skal anvendes, afhænger af kundens behov, og det gør kundens løsning unik for netop dem.
-Vi laver meget customiseret, for bygherrer og arkitekter finder på nyt hele tiden. I dag sætter de teglskaller på elementerne, men måske er det fliser om to år og det vil kræve omstilling. Det er den fleksibilitet, vi kan tilbyde med vores RAW Bridge R1200. Du får en multiløsning, som du kan sætte et nyt værktøj på og dermed optimere din robotløsning selv. Og jo flere værktøjer en robot kan køre med, jo hurtigere er tilbagebetalingstiden.
SAMME ROBOT TIL SAMME PRIS
RAW Bridge R1200 bruges primært til at klippe armering, til at glitte betonen, polering og afrensning, opmærkning ud fra tegning, sætte teglskaller samt opfugning, når stenene er sat. Virksomheden har flere kunder i elementbranchen og har meldt sig ind i Betonelement-Foreningen for at komme længere ind under huden på branchen.
Vi ønsker at identificere flaskehalse og afhjælpe mangel på arbejdskraft i elementbranchen. Og vi kører gerne ud fra vores kontor i Odense eller i København til en uforpligtende snak, for vi har en åben forretningsmodel, hvor man selv har mulighed for udvikle sine værktøjer med en lokal smed eller sine egne folk. Omdrejningspunktet for Robot At Work er at få solgt så mange robotter som muligt, for vi ser en grov nedslidning i branchen, og det er skidt, især når der også er mangel på arbejdskraft. Jeg er helt sikker på, at de byggevirksomheder, der gør det her først, kommer til at producere hurtigere end andre og samtidig spare på nedslidningen af den kvalificerede arbejdskraft, siger Finn Kirkegaard.