17.10.22 Nyheder

Betonelementløsninger siden 1947

Denne artikel er skrevet af

Betonelement-Foreningen

I år er det 75 år siden, forspændt beton kom til Danmark. Det skete ved, at Spæncoms stifter rejste ud i verden og kom hjem med rettigheder til et patenteret system til forspænding af insitu-støbt beton og – ikke mindst – ideen om at producere forspændte elementer.

Til Operaen i København, der blev indviet i 2004, leverede Spæncom huldæk, TT-elementer, bjælker, søjler og ikke mindst hvide indervægge, hvoraf enkelte vejede helt op til 16 ton.

Foto: Spæncom

75 år er noget af en milepæl, og Spæncom har da også fejret jubilæet med både stor reception og personalefest. For da virksomhedens stifter, Jannik Ipsen, i 1947 kom hjem fra en rejse til Schweiz og Frankrig med rettighederne til at markedsføre Freyssinets patenterede system til forspænding af in situ-støbt beton og ideen om at producere forspændte elementer – i første omgang forspændte stålteglplanker og mindre strengbetonelementer – banede han vejen til, at Danmark senere fik forspændte huldæk, TTS-tagelementer, bjælker, tankelementer og mange flere produkter og systemer, der i dag i stor stil bliver anvendt i hele landet.

Magnus Ström har været adm. direktør i Spæncom siden 2019

Foto: Spæncom

Hos Spæncom glæder adm. direktør Magnus Ström sig over milepælen.
”Det har været dejligt at kunne invitere vores gode samarbejdspartnere til en jubilæumsreception, og vores mange dygtige medarbejdere til en stor personalefest. Nu om dage er 75 år jo ingen alder. Heller ikke for os, selvom vi i løbet af de 75 år har haft vores op og nedture. Men på trods af oliekriser, finanskriser, Covid-krise, Ukraine-krig og andre kriser, så er vi still going strong. Det er vi ikke mindst takket være vores fantastiske medarbejdere, der hver dag gør en stor indsats for at hjælpe vores kunder og samarbejdspartnere.” siger han og understreger, at man heldigvis altid har kunnet tiltrække stærke profiler – både til kontorerne og til produktionen.

FØR OG NU

Da Spæncoms to fabrikker i Aalborg og Kolding i sin tid blev bygget lå de langt fra tæt bebyggelse, og medarbejderne i produktionen kom hovedsageligt fra de små landbrug i omegnen. Konen passede bedriften derhjemme, og manden cyklede op til 25-30 km på arbejde.

Arbejdet var hårdt og foregik under åben himmel i al slags vejr. Cementen ankom i 50 kilo tunge sække, der blev aflæsset og håndteret med håndkraft. Når portalkranerne skulle flyttes, måtte arbejderne lægge ryg til. Til en timeløn på 2,74 kr.

Siden er begge byer vokset kraftigt, og i dag er private parcelhuse naboer til de to store fabrikker, hvor der produceres vægge/facader og forspændte elementer. Fabrikken i Hedehusene, hvor det hele startede, blev solgt i 2006, og i dag er bydelen Nærheden opført med flotte boliger. Nogle af pengene på salget blev brugt på at bygge endnu en fabrik i Vemmelev. To år efter blev Spæncom købt af Consolis Gruppen og er i dag en del af en virksomhed med betonelementfabrikker i 17 lande.

Moesgaard Museum: Grauballemandens nye hjem blev åbnet i 2014 og står flot med de synlige elementer i hvid beton fra Spæncom.

Foto: Spæncom

Field’s: Indkøbscenteret Field’s blev åbnet i 2004 og er Spæncoms til dato største leverance med ca. 110.000 tons betonelementer.
Foto: Spæncom

Parken: Både under ombygningen i 1992 og i 2009 har Spæncom leveret betonelementer til Parken.
Foto: Spæncom

DRIVKRAFTEN TIL AT GØRE SIG UMAGE

For Magnus Ström er det især de mange projekter, som Spæncom har været med til at opføre, der giver en tilfredsstillelse.

”Der er situationer, hvor det står særligt klart for os, hvorfor vi arbejder i Spæncom. For eksempel når vi er med familien i Field’s, Operaen, Parken, Moesgaard Museum eller besøger venner i en af de mange spændende etageboliger i de større byer de seneste mange år. Så kan vi fortælle, at de bygningsværker har vi været med til at opføre. Så mærker vi drivkraften til hver dag at gøre os umage - til at stræbe endnu højere. Den udspringer af glæden og tilfredsstillelsen ved at bidrage til mange af de store byggeprojekter, der tegner Danmark.”

MERE BÆREDYGTIGHED

For Spæncom, og mange andre i byggebranchen, er der især ét begreb, der fylder, når der skal zoomes ind på fremtiden. Nemlig at blive mere bæredygtig. Her har Magnus Ström store forventninger til resultaterne.

”I Spæncom har vi konstant fokus på bæredygtighed. Vi vil være Danmarks førende leverandør af mere bæredygtige betonelement-løsninger. Det gør vi blandt andet ved at skabe betonløsninger med præfabrikerede betonelementer i konstruktioner, der har lang levetid. Vi arbejder hele tiden på at minimere CO2- aftrykket blandt andet ved at genanvende spildbeton og bruge alternative materialer som bindingsmiddel i betonen. Vores drivkraft skabes kort fortalt af bevidstheden om, at vi er med til at bygge Danmark – på en god og mere bæredygtig måde. Det glæder vi os til at fortsætte med de næste 75 år.”

Fakta

Stiftet: 1947
Lokationer: Hedehusene, Vemmelev, Kolding og Aalborg
Antal ansatte: ca. 550
Omsætning: ca. 730 mio. kr.

Birgitte Theresia Henriksen
Skrevet af:

Birgitte Theresia Henriksen

Relateret indhold