27.03.25 Nyheder

Ny vejledning skal gøre det lettere at genbruge huldæk

Denne artikel er skrevet af

Betonelement-Foreningen

Betonelementbranchen udforsker nye metoder til at genbruge huldæk i moderne byggeri. En ny vejledning fra Betonelement-Foreningen skal hjælpe byggebranchen med at navigere i processen.

Når byggebranchen nu har rettet fokus mod direkte genbrug af nedtagne betonelementer i nybyggeri, hænger det naturligvis sammen med muligheden for at spare på CO2-aftrykket. En anden faktor er imidlertid også, at mængden af ressourcer til at producere ny beton ikke er uanede. Tværtimod bliver de stadig mere begrænsede.

Foto: Kingo

Kan vi genbruge huldæk?

Når vi taler om levetid i byggeriet, vurderes mange materialer ofte ud fra anbefalede levetid på 50 år i forhold til LCA krav - hvilket dog afspejler den finansielle nedskrivning. Huldæk har en levetid, der strækker sig langt ud over dette, og derfor er genbrug af huldæk blevet et interessant emne inden for byggeriet.

Betonelementbranchen ser en stigende opmærksomhed på muligheden for at kombinere gamle huldæk med nye elementer i etagebyggeri. For at muliggøre denne proces har Betonelement-Foreningen udarbejdet en vejledning til genbrug af huldæk, som kan være af stor værdi for byggebranchens aktører.

Erfaring med genbrug af huldæk

Boligbeton er en af de pionerer, der allerede har genbrugt huldæk sammen med nye elementer i byggeprojekter. Boligbeton har bidraget til demonstrationsdelen i (P)RECAST projektet, som ledes af Teknologisk Institut. I projektet blev der lavet en aftale med Gellerupparken i Aarhus, hvor nogle bygninger skulle rives ned, og nedrivningsfirmaet forsøgte nænsomt at få hele dæk nedtaget, så Boligbeton derefter kunne integrere dem i nye bygninger i Gellerupparken.

Ifølge administrerende direktør Tom Kristensen, undersøges de gamle huldæk grundigt inden genbrug, hvad angår betonens og armeringens kvalitet både i forhold til test og i forhold til tidligere tegningsmateriale, hvis det findes for bygningen. Selvom de gamle huldæk ofte er kortere end dem, der produceres i dag, og er sværere at dokumentere under nuværende  brandkrav, så har Boligbeton fundet måder at integrere dem i det nye byggeri. Men genbrugte huldæk egner sig ikke alle steder i et byggeri, hvis byggeriet skal leve op til gældende krav på området.

Foto: Teknologisk Institut

Procesbeskrivelse for genbrug

Hvis vi skal sikre en succesfuld genbrugsproces, er det afgørende med en struktureret tilgang. Boligbeton har erfaret, at en klar procesbeskrivelse fungerer som en nødvendig ramme for dialog og planlægning. Vejledningen fra Betonelement-Foreningen behandler de overordnede trin, der skal følges, for at indlede dialogen og komme godt igennem processen.

Vejledningen indebærer flere ansvarsområder – både tekniske og økonomiske, som skal identificeres og aftales inden projektets begyndelse. Vejledningen angiver kun en proces og angiver ikke antallet af eksempelvis test samtidig med, at den kun stiller et forslag til ansvarsfordeling, mens den endelige fordeling aftales fra projekt til projekt.  

Nye metoder og projekter

CRH Concrete er også en af de betonelementproducenter, der er aktive medspillere i forhold til at finde genanvendelsesmuligheder for betonelementer. Lars Reimer, teknisk chef for CRH Concrete fortæller, at genbrug bliver et krav ved opførelsen af nye byggerier i fremtiden.

”Vi vil se kravet om genbrug i kommende standarder fra EU og i frivillige certificeringsordninger for byggeri. Det er ikke nogen let opgave og det er omkostningsfuldt, men vi arbejder på at finde løsninger”.

Betonelement-Foreningen har desuden deltaget i projektet PRECAST, under ledelse af Teknologisk Institut, som også har haft fokus på genbrug af betonelementer. Projektet arbejder på en række kataloger, der bliver udgivet i sommeren 2025. Katalogerne guider branchen i genbrugspraksis. Denne information spiller en central rolle i at fremme viden om genbrug.

Et af katalogerne i projektet er allerede udgivet og handler om nedtagningsprocessen, som særligt nedrivningsbranchen er involveret i. Nedriverne har allerede opsamlet en masse god erfaring på området - læs mere om katalogerne og projektet her.

Relateret indhold