Når man ser København fra vandsiden, åbenbarer byens arkitektur sig på en helt ny måde. Flere og flere bygninger er skudt op langs havnefronten, og de tilføjer nye kapitler til byens historie, der vil blive fortalt i mange år fremover.
En stor del af de nye bygninger langs Københavns havn indeholder betonelementer, som er fremstillet i Danmark af medlemmerne af Betonelement-Foreningen. Foreningen har derfor en unik indsigt i de mange detaljer og tekniske finesser, som ofte gemmer sig i disse imponerende byggerier.
Denne sommer er der især én ny bygning, der tiltrækker sig opmærksomhed: "Diamanten" på spidsen af Nordø. Med sine mange facetterede sider og skinnende vinduer kan man ikke undgå at lægge mærke til denne imponerende konstruktion, når man sejler nordpå. Bygningen er enestående og skiller sig ud blandt de nærliggende byggerier.
Set fra vandsiden glitrer bygningen som en ægte diamant. Den runde form giver indtryk af symmetri fra alle vinkler, men ved nærmere eftersyn opdager man forskellene. Vinduerne er større mod nord for at optimere lysindfaldet og mindre mod syd for at minimere varmeindtrængningen. Arkitekterne har nøje overvejet lys og køling, hvilket har resulteret i en DGNB guldcertificering for bæredygtighed.
Bygningens struktur er også bemærkelsesværdig. Den består af tre koncentriske cirkler af beton, som rummer kontorer, toiletter, trapper og elevatorer, og skaber et centralt atrium. Dette design har været en kompleks opgave for den danske betonelementproducent Dan-Element. Tidlig involvering og nøje planlægning har været nøglen til at opnå høj kvalitet og minimere fejl, fortæller Mads Sørensen, tidligere direktør i Dan-Element.
De 250 mm tykke cirkelformede betonvægge krævede præcis koordinering af armering, elinstallationer og dørplaceringer. Dette har krævet tæt samarbejde mellem alle involverede parter for at sikre, at alle arbejder mod samme mål, understreger Mads Sørensen.
”Med cirkelformede betonvægge med en tykkelse på 250 mm, så skal man pludselig blive enige om, hvordan armeringen og elinstallationer føres, hvor dørene skal placeres – yderst, i midten eller inderst i ringen – hvordan beslag skal vinkles,” fortæller Mads Sørensen. Det betyder en tæt kontakt mellem alle involverede og engagerede, så alle arbejder med de samme mål og det kommer med en stram og dygtig projektering, som Mads Sørensen udtrykker det.
Dan-Element er særdeles tilfreds med betonelementerne i byggeriet. De rå og buede betonvægge er blevet en smuk del af bygningen, som nu står klar til at blive oplevet af besøgende. Med det nye byggeri i Københavns Havn er der noget nyt at opleve for turister og københavnerne og fra Betonelement-Foreningen skal der lyde en opfordring til at komme ud og se de smukke betonelementer fra havnesiden. Måske kan I gætte, hvem der står bag byggerierne?!
Dan-Element A/S har til projektet leveret søjler, runde vægge, betontrapper og massive dækelementer fordelt som nedenstående:
1541 stk. runde vægge med tykkelsen hovedsageligt 300 mm
187 stk. trappe- og reposelementer
678 stk. søjler
Samlet vægt: 12.100 ton
Orienthuset: CRH-Concrete
Nordø: Boligbeton
Operaen: Spæncom
Papirøen: Ambercon
Krøyers Plads: Industribeton
Skuespilhuset: Spæncom
BLOX: Spæncom
Havnebryggen Sirius: CHR Concrete
Polaris: Spæncom
Istårnene (Havnevigen): Spæncom