06.08.24 Nyheder

Betonelementer kan produceres meget præcise med 3D, men det kræver tidlig involvering

Denne artikel er skrevet af

Betonelement-Foreningen

Betonelementproducenterne ønsker tidlig involvering i projektudviklingen. Hos Spæncom styrkes samarbejdet ved at bruge digitale modeller fra start. 3D-modeller erstatter traditionelle 2D-tegninger og sikrer, at alle interessenter arbejder med samme digitale version fra begyndelsen. Dette gør det nemt og hurtigt at vurdere, om løsningerne er optimale, uanset om de involverer VVS, el, ståldele eller beton.

Forslag til velkomsten til Vridsløse og pladsen foran Porten ad Egon Olsens Vej.

Kredit og illustration: COBE

”Jo, det er en super god måde at samarbejde på som teknisk tegner,” fortæller Markus Kälberg fra det rådgivende Ingeniørfirma CWN Aps. ”Vi er lige startet på et projekt omkring det tidligere Vridsløselille Statsfængsel, og alle faggrupper arbejder på samme IFC-modeller, hvilket gør det lettere at koordinere alle delelementerne i konstruktionen”. IFC er et filformat udviklet til udveksling af informationer mellem byggebranchens parter på tværs af softwareplatforme.

I betonelementbranchen er digitale værktøjer og modeller allerede vidt udbredt, og der findes en række løsninger på markedet til design af bygningskonstruktioner og betonelementer. Traditionelt set har faggrupper ofte delt deres informationer via PDF-filer, men med digitale samarbejdsmodeller er papir overflødigt. I stedet deler man skærmbilleder gennem liveforbindelser, hvilket giver mulighed for at justere tegningerne i realtid.

De farverige og kontrastfyldte skærmbilleder viser opsætninger som Spæncom arbejder med under digitale modeller. Dette billede viser elføringen rundt i et element.

Foto: Patrick Culleton

Vigtigheden af præcision og detaljer i betonelementproduktion

Præcision er afgørende i disse modeller. De skal være så nøjagtige, at der ikke opstår tvivl om eksempelvis, hvilken stikdåse der skal anvendes, hvor den skal placeres, og hvordan den skal installeres. Modellerne skal ligeledes være præcise omkring vægsko, der samler etagerne, da selv små afvigelser kan få store konsekvenser.

Elementerne skal rumme mange detaljer og komponenter. "Elementerne skal gerne kunne samles som legoklodser, være forberedt til byggepladsens faggrupper og være fuldstændig uden fejl, inden de sendes til byggepladsen. Det er jo meget nemmere at ændre nogle ting på en skærm end på byggepladsen, og derfor er tidlig involvering i processerne vigtigt," forklarer Patrick Culleton, tidligere tegner og nu IKT-leder og BIM-udvikler hos Spæncom.

Billedet viser bl.a. trappeelementer med vægsko.

Foto: Patrick Culleton

Tidlig involvering gavner samarbejdet på projekterne

”Vi vil gerne opbygge en viden om projektet sammen med bygherren, rådgiveren og entreprenøren, så beslutningerne træffes ud fra et oplyst grundlag, altså data. Det betyder, at vi ud fra data kan se på den ene løsning kontra den anden løsning og vurdere den ud fra forskellige perspektiver,” fortæller Kim Schmeltz, Udviklingschef i Spæncom. Dette fører til en konkret dialog, der ofte resulterer i enighed om de bedste løsninger.

Kim Schmeltz fortsætter: ”Det bedste er selvfølgelig, når bygherren eller entreprenøren allerede i den tidlige fase peger på, at projektet skal bruge digitale samarbejdsmodeller igennem hele processen. Nogle vil måske tænke, at de kommer til at anvende flere timer i projektet, fordi detaljeringsgraden bliver større, men de glemmer måske, at gennemsyn og kontrol af byggeriets udførelse typisk bliver lettere. Ønsket for byggerierne er jo at få et godt procesflow, så der skabes så få fejl som muligt på projektet, og kvaliteten holdes på det ønskede niveau”.

Dette billede viser eksempelvis korrugerede rør.

Foto: Patrick Culleton

Når Spæncom arbejder med tidlig involvering, er det afgørende at få afklaret fra starten, hvad der er vigtigt for hver enkelt samarbejdspartner, og hvordan man bedst kan understøtte hinanden i projektet. Hvis det for eksempel er vigtigt for entreprenøren at kunne give digitalt afkald på betonelementerne, arbejder alle parter sammen for at undersøge mulige løsninger, der kan imødekomme dette behov. 

”Skide godt, Egon”

Spæncom arbejder lige nu med at forberede elementer til projektet omkring det 160 år gamle Vridsløselille Statsfængsel, som skal omdannes fra et lukket fængsel til en åben bydel. Mange genkender fængslet fra Olsenbanden-filmene, hvor Kjeld og Benny gentagne gange står ved hovedindgangen og vifter med flag, når Egon Olsen løslades. Netop på grund af denne ikoniske status er der mange interessenter, herunder Albertslund Kommune, som har en stor interesse i at sikre, at transformationen sker med stor omhu.

Billedet viser Bygning 310 på DTU, hvor Spæncom har leveret elementer, som er blevet tegnet via digitalt samarbejde.

Foto: Marianne Boelskifte

Fakta

Spæncom har brugt digitale samarbejdsmodeller siden 2016. Tidligere har Spæncom eksempelvis anvendt digitale samarbejdsmodeller ved projekteringen af Danske Banks hovedsæde i København, hvor Per Aarsleff A/S var entreprenør (Danske Bank domicil (spaencom.dk)), og Bygning 310 på DTU, hvor MT Højgaard og DTU var henholdsvis entreprenør og bygherre (Case - DTU/Bygning 310 (molio.dk)).

Projektet omkring Vridsløselille Statsfængsel er 160.000 kvadratmeter. Det er entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard, Danmarks største arbejdsmarkedspensionskasse PKA og statens ejendomsselskab Freja Ejendomme, som står bag projektet. Læs mere her: Vridsløse (vridsloese.dk)