Mere bæredygtighed. Mindre materialeforbrug. Beton i kombination med andre materialer. Og ja… bygget smukt i beton.
Det er nogle af de ord, som Kent Martinussen, arkitekt og adm. direktør i DAC, og Peter Thorsen, arkitekt og adm. direktør i Lundgaard & Tranberg Arkitekter, sætter på deres forventninger til de indstillede projekter til Betonelement Prisen 2023. De to arkitekter har begge været medlem af dommerkomiteen i Betonelement Prisen i en årrække og ser prisen som en vigtig mulighed for at sætte fokus på elementbyggeriet og alt det, som betonelementer kan, når det kommer til byggeriets konstruktive, indeklimatiske og æstetiske løsninger.
”Det, vi er optagede af og håber på at se blandt de indstillede projekter, er nye, æstetisk interessante elementbyggerier af høj arkitektonisk kvalitet, som skiller sig ud og viser, at man kan bygge smukt i beton,” lyder det indledende fra Kent Martinussen, som dog hurtigt går videre til at understrege, at det æstetiske er en selvfølge, men at der også er en ny forventning foruden æstetik, når dommerne skal vurdere indstillingerne til Betonelement Prisen. Nemlig bæredygtighed.
”Tiden udvikler sig hurtigt, og til Betonelement Prisen 2023 skeler vi også til den grønne omstilling. Her har dommerkomiteen en konkret forventning. Til januar træder et nyt bygningsreglement i kraft, og det betyder, at byggeriet og betonbranchen skal omstille sig. Så vi håber at se projekter, der decideret arbejder med og har fokus på bæredygtighed. Det er nyt, at vi har en anden forventning end alene det æstetiske.”
Kent Martinussen påpeger, at det er et fokus, som markedet og kunderne forventer. At bæredygtighed er et konkurrencevilkår, hvilket det ikke nødvendigvis var til sidste prisuddeling tilbage i 2021.
”Vi tror på, at der dukker nye og grønnere måder at bygge på i betoneelementer, og det vil vi gerne animere til udviklingen af med Betonement Prisen.”
Peter Thorsen er ”100% enig med Kent i hans forventninger” og tilføjer, at dommerkomiteen i forhold til kvalitetsbegrebet også vil vurdere, om det har været nødvendigt at bruge beton i et givent byggeprojekt.
”Det skal gerne være en konstruktiv og æstetisk begrundet brug af beton, hvor man har tænkt bæredygtighed ind,” siger han, men understreger også, at der ikke er tale om absolutte krav fra dommerkomiteens side i forhold til prisuddelingen i 2023, netop fordi det er så relativt nyt, at bæredygtighed er blevet ufravigeligt i byggeriet.
”Et byggeri er jo typisk er en del år undervejs, så man kan ikke forvente, at bæredygtighed nødvendigvis er tænkt ind i de indstillede projekter nu på samme måde, som vi forhåbentlig vil se i fremtiden.
Han påpeger, at CODAN-bygningen, som vandt Betonelement Prisen i 2021, gjorde noget ret ”fortryllende” med sandwichelementer.
”Det er et projekt på højt kunstnerisk niveau for sin tid, men fremover vil man nok stille spørgsmålet, om det er nødvendigt at bruge så meget beton. Om der er andre, mere klima- og miljørigtige alternativer. Det er en ny agenda for prisuddelingen i 2023, og det er jeg glad for, at Kent også bringer på banen.”
Blandt de indstillede projekter kunne de to dommere helt konkret godt tænke sig mere letbeton eller elementer, der er lavet på en anden måde i deres konstruktive principper - eksempelvis med en cement, der har et lavere CO2-aftryk. De ønsker sig også kombinationer - mere blandede byggerier, hvor beton spiller sammen med andre materialer som eksempelvis træ. Herudover nævner Kent Martinussen og Peter Thorsen begge, at byggerier, hvor elementerne kan skilles ad og samles igen, også er en tendens, som de gerne ser mere af fremover. Alt sammen er blot eksempler på måder at ”barbere nogle kilo CO2 af betonen i et byggeri på,” som Kent Martinussen udtrykker det.
Allerhelst vil de to dommere gerne overraskes, når de efter den 15. februar, hvor indstillingsperioden slutter, mødes med resten af dommerkomiteen og skal vurdere de indstillede projekter til Betonelement Prisen.
”Positive overraskelser er bedst, og at vi glæder os utroligt meget til at se de indstillede projekter til Betonelement Prisen 2023,” lyder det fra Kent Martinussen, som også her bakkes op af Peter Thorsen, der afslutter med ordene: ”Jeg vil blive lykkelig for at se noget nyt og innovativt, så længe det er meningsfyldt og samfundsansvarligt og inden for prisens formålsbeskrivelse.”
Dommerpanelet i Betonelement Prisen består af:
Fakta om Betonelement Prisen
Alle kan indstille byggeprojekter til Betonelement Prisen, 2023. Deadline for indstilling er den 15. februar. Indstil her
Indstillede byggerier skal enten være under opførelse eller færdigopførte siden sidste uddeling, som var i juni 2021.
Betonelement Prisen uddeles af Betonelement-Foreningen og er en arkitekturpris, som hædrer en høj arkitektonisk, innovativ og æstetisk anvendelse af betonelementer i byggeriet. Med prisen anerkendes det bygningskunstneriske ved selve facaderne og at arkitekterne har mod og talent til at udfordre form og udtryk for betonelementerne.
Præmieringen består af Utzonstatuetten, designet af Jørn Utzon og Jan Utzon, samt et kontant pengebeløb på kr. 75.000. Næste prisuddeling er den 1. juni 2023.
I 2021 vandt arkitektvirksomheden Skovsted Arkitekter Betonelement Prisen for CODAN Medical i Køge. Om motivationen for prisen lød blandt andet således fra Kent Martinussen: ”Et byggeri med et usædvanligt selvstændigt, uforudseligt og originalt udtryk, som har høj æstetisk værdi for omverdenen og byggeriets daglige brugere”. De nominerede i 2021 var: Åstrup Have, Norrøn og Fællesmagasinet i Vinge, Gottlieb Paludan. Læs om dem her